TANÁRINTERJÚ PÁSZTOR SÁNDORRAL

 

Írta Láda Kincső ás Medve Réka Csenge

Iskolánk egyik legfiatalabb tanára, Pásztor Sándor történelmet tanít, a kollégiumban is dolgozik, és népszerű programokat szervez. Legutóbb a kollégiumban szervezett nagy sikerű farsangi bált. A Szathmáry-farsang kapcsán kérdeztük, de szó esett diákéveiről, bethlenes munkájáról és terveiről is.

 

Honnan jött a farsangi bál ötlete?

Tulajdonképpen én kétszakos tanár vagyok, az egyik szakom a történelem, a másik pedig a hon-és népismeret. Nagyon szeretem a néphagyományokhoz kapcsolódó szokásokat, és gondoltam, hogy fontos, hogy ezeket a diáksággal is megismertessem. A farsangi időszak pedig pont kapóra jött.

Korábban szervezett már hasonlót?

Persze, nagyon sokat. Az egyetemi éveim alatt a hallgatói önkormányzat tagja voltam, azon belül is a kollégiumi bizottságnak voltam az elnöke, és nagyon sok ilyen rendezvényt szerveztem.

Ilyennek képzelte el a rendezvényt?

Nem, nem gondoltam, hogy ekkora sikernek fog örvendeni ez az egész bál. Számomra is meglepő és jó élmény volt azt megtapasztalni, hogy a diákság mennyire nyitott egy ilyen rendezvényre.

Mi tetszett benne a legjobban?

Nagyon sok minden, nem tudnék egyet kiemelni. Nagyon tetszett a Csürhe Banda által okozott táncláz, és az is, ahogyan a diákok kiengedik a héten összegyűlt gőzt magukból bulizás közben. Nagyon szépen köszönöm ezt a rengeteg támogatást, amit akár a diákság, a szülők irányából, akár a vásárhelyi kisebb nagyobb cégektől, üzletektől kaptunk. A tombola felajánlásból hatalmas összeg gyűlt össze. Több, mint 90 tombola ajándékot sorsoltunk ki. Ez első rendezvényként nagy sikernek számít, és hatalmas összefogást mutat.

Szeretne még hasonlókat szervezni a jövőben?

Persze, miért ne? Ha a diákság erre vevő, én nagyon szívesen segítek ebben.

Hogy emlékszik vissza a középiskolás éveire?

Én mezőgazdasági középiskolába jártam Bács-Topolyára Szerbiában, ami a szülőfalumtól (Bácsfeketehegy) 20 km-re van.  A szakmám , amit ott szereztem,  mezőgazdasági, állategészségügyi és élelmiszeripari technikus. Már ott is kezdett kiderülni, hogy szívesen dolgozok a közösségért. Szerbiában nincs DÖK, mint a magyarországi iskolákban. Nálunk osztályelnököt, osztálytitkárt és osztálypénztárost választottak. Legelőször osztálypénztáros, majd osztálytitkár lettem. Osztályelnök 2 évig voltam. Én nagyon boldogan emlékszek vissza azokra az évekre. Várom a következő osztálytalálkozónkat, ami 2 év múlva lesz.

Van olyan szokás, amit abból az iskolából szívesen áthozna a Bethlenbe?

Nincs, de a fordítottja van. Magyarországon nagyon jellemző a szerenádozás, de nálunk ez nem volt. Kicsit sajnálom, de mi nem is hallottunk erről a szokásról. Én akkor hallottam először, amikor gyakorlaton voltam Debrecenben.

Szerbiában teljesen más a közeg. Az iskola egy tópart mellett fekszik. Mi nagyon sokat jártunk tesi órán úszni, kajakozni, kenuzni, vízi sportokat űzni.

Hogy szerette meg a történelmet?

Eleinte református lelkész szerettem volna lenni egészen 7. osztályos koromig. Akkor kaptam egy új történelem tanárt, Galambos Róbertet, és ő szerettette meg velem ezt a tantárgyat. A  tanári pályáról több irányból is pozitív képet kaptam; akár a családomtól is. Egy-egy családi rendezvényen, amikor szóba jöttek az iskolás emlékek vagy a régi tanárok, mindig szép emlékek kerültek elő. Illetve a középiskolai történelem tanárom, Kisimre Tibor terelgetett a tanári pálya irányába, és ő is hozzásegített, hogy történelem tanár legyek. Hogy konkrétan miért szeretem a történelmet, nem tudom, de nagyon gyorsan megszerettem.

A hon-és népismeretet tanítja a történelem mellett?

Jelenleg nem. Még Debrecenben a gyakorlati időszakom alatt tanítottam két helyen is. Mindkét iskola művészeti iskola volt. 9. és 12. osztályos néptáncos szakirányú osztályban tanítottam népművészet nevű tantárgyat. Nagyon élvezetes volt velük az együttműködés. Egyszer a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége (ahol elnökségi tag voltam) keretein belül egy néptáncos hagyományőrző rendezvényt szerveztem az egyik legnagyobb debreceni kollégiumhoz. Csikósokat is hívtam,  akik Debrecen központjában ostorral és a hortobágyi hagyományoknak megfelelően vonultak végig és mutatták be a csikósság jellegzetességeit. Oda a volt diákjaimat is elhívtam, hogy a magyar és külföldi diákoknak tartsanak egy táncházat. Felemelő volt azt látni, hogy milyen lelkesedéssel táncoltak az emberek.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Próbálok minél több diákprogramot rendezni, akár a koliban, akár a gimiben. Szeretnék itt maradni, tanítani és a diákokkal is legalább annyira megszerettetni a történelmet, mint amennyire én megszerettem. A legfontosabb  szempont persze, hogy érettségizni kell belőle . Szeretnék itt dolgozni Hódmezővásárhelyen, hiszen nagyon megtetszett ez a város, az iskola, a közösség, minden. Éltem egy évet Budapesten, egy évet annak vonzáskörzetében ,és hat évet Debrecenben, és most azt érzem, hogy révbe ért a hajó, megtaláltam azt a helyet, ahol szívesen vagyok. Ez egy nagyon jó dolog ám, és mindenkinek ezt az érzést kívánom.

Milyen rendezvényekre számíthatunk a közeljövőben?

Várunk mindenkit a további kollégiumi rendezvényekre. Ha minden jól jön össze, akkor a következő egy társasjátékest lesz több kategóriával: lesznek csoportos társasjátékok, pókerparti. A lényeg, hogy mindenki, aki itt lesz, megtalálja azt játékot, mellyel a közösség részeként tud működni, azt érzi, hogy ennek a közösségnek a fontos tagja, és emellett még jól is érezze magát. Azt javaslom, folyamatosan kövessétek a Szathmáry Kollégium Facebook oldalát a legfrissebb információkért. Figyeljék a folyosókon a plakátokat, mert minden rendezvényt kiplakátolunk.

 

DIÁKINTERJÚ JOVÁNY ZSOMBORRA ÉS SERES BOGLÁRKÁVAL

Készítette: Doba Gréta és Kohán Leonárd

A taekwondo egy koreai harcművészet. 2 fajtája van, az ITF és a WT taekwondo. Ezek közül  városunkban a WT taekwondo-t ismerhetik jobban azok, akik a Máté Taekwondo és Hapkido SE-nél sportolnak. Iskolánkban több diák is tagja a sportegyesületnek, közülük Jovány Zsomborral és Seres Boglárkával készítettünk interjút.

A taekwondo, a koreai eredetű harcművészet, szó szerint lefordítva (tae-kwon-do) a lábbal és kézzel való küzdés művészete. Eredetileg a koreai háború idején  az 1950-es években jött létre, létrehozója 최홍희 (Choi Hong Hi) nagymester, koreai tábornok volt. Azóta világszinten terjed. 2 fajtája az ITF taekwondo (International Taekwon-Do Federation), illetve a WT (World Taekwon-Do) taekwondo. Hódmezővásárhelyen elég régóta jelen van a sportág. Városunkba többek között Máté József hozta be, aki azóta fekete öves mester, és a mai napig edzi, vonzza az utánpótlást a taekwondo világába. A Máté-családból egyébként nem csak ő vesz/vett részt aktívan a sportban. 2 fia és lánya is fekete öves mesterek. A család tagjai mind birtokolnak rangos díjakat: Máté Gergő például formagyakorlatban Európa-bajnok, 3 világbajnoki címe van önvédelemből és rengeteg országos bajnoki címe is van. Máté Zsolt Európa-bajnok küzdelemben, szintén háromszoros világbajnok önvédelemben, illetve neki is sok országos bajnoki címe van. Máté József világbajnoki második helyezést ért el töréstechnikában. Ellenfele egy deszkával tört el többet, mint ő.  Ezeken kívül már nem meglepetés a sok országos bajnoki cím. Sok régebbi és mostani bethlenes is kiváló sportolóvá vált a kezük alatt. De térjünk vissza ahhoz a két személyhez, akik nyilatkoztak újságunknak eme sport szépségeiről és az elért eredményeikről.

Ú.: Hogy jött  az ötlet, hogy te taekwondózni fogsz?

B.: Úgy volt, hogy a húgom és egyik barátnőm kitalálták, hogy ők el akarnak kezdeni hapkidózni. Végül taekwondózni kezdtek, és én is elmentem velük az első edzésre, megtetszett, és jártunk továbbra is.

Zs.: Nekem édesapám is taekwondózik, (ő 3. danos mester) emiatt mondhatni, hogy már a babakocsiban is levittek edzésre.

Ú.: Te mióta csinálod ezt a sportot?

B.: Két és fél éve.

Zs.: Tizenegy éve kezdtem.

Ú.: Milyen öved van?

B.: Zöld öv, kék csík.

Zs.: 1. danos fekete öves mester vagyok.

( Az övek sorrendje: fehér öv > fehér öv sárga csík > sárga öv > sárga öv zöld csík > zöld öv > zöld öv kék csík > kék öv > kék öv piros csík > piros öv > piros öv fekete csík > fekete öv (1. dan) > fekete öv (2. dan) > fekete öv (3. dan) > fekete öv (4. dan) > fekete öv (5. dan) > Fekete öv (6. dan) > fekete öv   (7. dan) > fekete öv (8. dan) > fekete öv (9. dan) )

Ú.: Van-e olyan versenyeredményed, amire büszke vagy?

B.: 2022-ben országos bajnok lettem küzdés művészetéből. Gyerek kategóriában indultam.

Zs.: Hétszeres országos bajnok vagyok, ebből  három küzdelemből,  négy formagyakorlatból, illetve négyszeres diákolimpiai bajnok vagyok formagyakorlatból.

Ú.: Hogyan készülsz fel egy versenyre?

B.: Edzéseken gyakorolunk, felvesszük a protektort és küzdünk, harcolok a magasabb övesekkel, és a mesterek megmutatják, hogyan kell a cseleket csinálni. Rúgunk célpontba, és erősítünk.

Zs.: A versenyszezon előtt a versenysúlyt el kell érni, ami azt jelenti, hogy 3-4 héttel a verseny előtt el kell kezdeni figyelni a kalóriabevitelre. Ezek mellett a rendszeres edzés és a gyakorlás is vagyon fontos.

Ú.: Hány edzésed van egy héten?

B.: Régebben három volt, és akkor előtte elmentem a külön edzésre, ahol Zsolt mester tanította nekem a plusz technikákat meg küzdöttünk akkor is.

Zs.: Egy héten most három taekwondo edzésem van.

Ú.: A taekwondo mellett csinálsz-e valami mást?

B.: Tíz éve dobolok és cserkészkedek.

Zs.: Hobbi szinten úszok, konditerembe járok, 9 éve hegedülök, hobbi szinten sakkozok, könyvklub szervezési segítő vagyok, illetve szemétszedési akciókban is részt veszek. Ezeken kívül egy ifjúsági szervezetet vezetek.

Ú.: Kellett-e használnod a taekwondo tudásodat edzésen kívül?

B.: Szerencsére még nem.

Zs.: Már kellett, de erre a mesterek felkészítenek. Olyan mértékben védekezek, amilyen mértékben kell.

Ú.: Vannak példaképeid?

B.: Amikor voltak itt a mesterek Koreából, ők kedvesek voltak és tehetségesek. Meg Mira mester is okos, ügyes, tehetséges, erős; szóval inkább ő.

Zs.: Antall József, aki szerintem a valaha volt legsikeresebb magyar politikus, mivel én is hasonló pályán képzelem el magam a későbbiekben, nagyon inspiráló számomra. Rajta kívül Jeszenszky Géza, (bár a családja tagjai között van, akivel nem értek egyet) és Choi Hong Hi, akit már említettünk az előbb.

Ú.: Megfordult már a fejedben, hogy abbahagyod?

B.: Hát első félévben nem jártam le annyit, de most visszatérek, mert versenyszezon van. Gondolkoztam azon, hogy abbahagyom év elején meg nyáron, de az egy nagyon rossz korszak volt, és biztosan nem fogom abbahagyni.

Zs.: Én nagyon élvezem a taekwondót, ezért nem szeretném abbahagyni.

Ú.: Mit szoktak kérni egy övvizsgán?

Zs.: Nagyon változó, attól függ, hogy milyen övre vizsgázol. Nekem például a fekete öves vizsgámon volt elméleti vizsga, fizikai felmérő, illetve minden formagyakorlatot be kellett mutatni. Ezután küzdelem és rúgások is voltak.

Ú.: Voltál-e már Koreában vagy szeretnél-e eljutni oda?

 B.: Nem voltam még Koreában, de nagyon szívesen elmennék.

Zs.: Nem voltam, de szeretnék. Voltak már itt Koreából, azt nagyon élveztem.

Ú.: Mit tartotok meg a koreai szokásokból?

B.: A parancsszavak, mint például a figyelem, sorakozó, meghajlás, azok mind koreaiul vannak. Koreaiul számolunk, a rúgások neveit, ütések, hárítások neveit mindenkinek tudnia kell. Azon kívül ha bemegyünk az edzőterembe, akkor mindig meg kell hajolni, a mestereknek tiszteletet mutatni. Az edzős viseletünk  olyan, mint a karatéban, csak fehér. Mezítláb vagyunk, ehhez jár egy öv, ami megmutatja a tudásszintedet. Mi WT-es taekwondósok vagyunk.

U.: Hogyan lehet jelentkezni taekwondózni?

B.: Facebookon van egy profil, ahol ki vannak írva az edzések időpontjai, az egyesület elérhetőségei. És akármelyik edzésre el lehet jönni, meg lehet nézni.

 

Szathmáry-bál 2024

Írta: Fári Bence

A kollégium történetében először rendeztek farsangi bált, amire 2024. február 9-én került sor. Az eseményre elővételben lehetett jegyet vásárolni, amihez egy tombolajegy és a büfében való korlátlan fogyasztás járt.

A meghívó este hatra szólt, ekkor jöttek az első vendégek, akik a tombolajegyek átvétele után a kollégium olvasótermében foglalhattak helyet. 19 óra 10 percre, amikor Bán Csaba tiszteletes úr megkezdte nyitóbeszédét, a könyvtár dugig megtelt diákokkal. Az érdeklődők száma 80 körülire tehető, ehhez jött még a hét pár, aki angolkeringőt táncolt, az igazgatóság és 5 tanár, így nagyjából százan voltunk jelen. A  beszéd után elkezdődött a tánc, amit Kocsor Kira, 12.A-s diák tanított be. A keringő végeztével elkezdődött a buli, ami az első, fél nyolcas tombolasorsolásig tartott. A tombolasorsolás után a Csürhe Banda közreműködésével egy egyórás táncházban is részt vehettünk. Kilenckor a büfé is megnyílt, ami után a bálkirály és bálkirálynői cím kiosztása következett, amit Kanfi-Horváth Levente 11.B-s, és Érsek Lilla Anna 12.C-s tanuló kapott. A második körös tombolasorsolás után egészen éjfélig folytatódott a buli.

 

 

VERSEK                                                 

György Nimród versei

Csanád a mezőn#7

Elállt az eső, nagy örömömre

Illetve bánatomra

Hisz kabátom, cipőm, mindenem elázott,

De ha esik az eső, nem látszódnak

A mező földjére hulló könnyeim,

Belőlem is kiszalad néha,

Senki se tegyen úgy, mintha

Nem szokott volna olyan dolgokon sírni,

Melyet az Isten sem változtathat meg

Ilyenkor jövök rá,

Hogy nem az a gyenge, ki képes

Könnyeket ereszteni bánatának,

Hanem az, aki visszatartja

Erre is lehetne a válasz, hogy:

Egy életeünk van!

Mi lenne velem érzelmek nélkül?

Talán sosem tudom meg

 

The hated voice

Légy egy lábnyom megint

Vagy talán egy szó, melyre emlékezem

Légy egy árnyék megint

Vagy a test valója, melyhez ér kezem

Légy egy játék, mely int

S első szavára, egyből érkezem

Légy egy szavam megint

Melyben nincs ékezet

 

Jó volna, túl jó,

Ha éppen nem hallanám, mit mondasz

Szerencse volna, nagy,

Mi akkora, melyet zsebedben hordasz

És előveszed, a sok rossz emlékkel együtt

És 320-nál befékezel

Jobb lenne, ha el sem indultál volna

Nem jutott volna eszedbe bevallani

Megálltál, s tudomást sem vettél róla

Hogy mi megyünk tovább,

Mint Isten barmai

 

 

Fájdalom a hangjában

Legyünk egy pillanatra szabadok

Játsszuk el ezt az életérzést, egy kicsit

Nem kell sokáig fognod szavamon

Hisz kilépek a setétbe egy picit

Játsszuk el, hogy lehunyom a szemem

És szemhéjamon látok át

Ahogy a gyufa meggyullad,

S egyből elalszik

Úgy született, ahogy elérte a halál

Megfesti a festék magát és

Magamnak énekelek egy dalt

Arról, hogy olyan vagy, mint

A nagyapámtól kapott karóra

Lehet van nálad szebb, csillogóbb

Lehet van nálad drágább, de ha lenne, ki elvigyen

Én akkor sem adnálak senkinek

 

 

Hófehér

Betakarnak a lombok

Szememre lassan álom ül,

Mély, mint a könyv, melyet minden este

Olvasok, mégis ha nyomást helyeznek rám

Az írástudatlanság mezejét szántom fel

S a tudás mennyei termését nem lelem

Sehol, s bárkitől akarnám megszerezni,

Eszembe jut az is, hogy magamnak kéne

Az utamat, a végsőkig tervezem

Építeni a lépcsőt és várni, míg

Megköt a téglák közt a mész

Várni, míg el nem múlok egyedül,

Egyszerű, csak ennyi az egész