Megjelent az iskolaújság 2023. novemberi számában
Készítette: Fári Bence

Csipakné Nagy Bertilla iskolánk történelem munkaközösségének vezetője, történelem—és magyartanára és lelkes osztályfőnöke osztályának. Az október végén megrendezett Gloria Victis versenyen csapata kimagasló eredményt ért el, ennek apropójából újságunkban a vele készült interjút olvashatják.

 

Mi motiválta abban, hogy a tanári pályát válassza?

Alsós korom óta vonzódom ehhez a pályához, nagyon szeretem magát a tanítás folyamatát, és ezt a korosztályt is. Alsós koromban tanító szerettem volna lenni, felsős koromban felsős tanár, és gimnáziumban döntöttem el, hogy gimnáziumi tanár leszek. Tanáraim kiváló példával jártak előttem, csak még jobban megerősítették elhatározásomat. A tantárgyaim iránti érdeklődés és tudásvágy, illetve ezek továbbadása nagyban motivált abban, hogy a tanári pályát válasszam.

Melyik a kedvenc része történelemből és irodalomból?

Nagyon sok kedvenc részem van, és legtöbbször az a kedvencem, amit éppen tanítok. Történelemből nagyon szeretem a magyar középkort és a dualizmus korát, de tavaly például egy sávos tananyagrész miatt a Távol-Kelet történelme is jobban megfogott. Irodalomból a 19-20. századi regények, és a nagy Nyugatos nemzedék a kedvencem.

Mit tanítana történelemből illetve irodalomból, amit nem részesítenek előnyben, vagy nem is tanítják?

Irodalomból szívem szerint többet foglalkoznék kortárs költőkkel, írókkal. Történelemből pedig azt érzem, ami az októberi verseny folyamán is megfogalmazódott, hogy a vita műfaját és módszerét bele szeretném emelni a történelem tanításában.

Ha már kitértünk az októberi Gloria Victis versenyre, hogyan értékelné?

Nagyon büszke vagyok a csapatomra ( Balázs Ádám, Fári Bence, Major Virág), a legjobb 10-be jutás kifejezetten kiemelkedő eredmény, hiszen nagy a „merítés”, 185 csapatból 60 jut be a középdöntőbe, és ebből 10 a döntőbe. Balázs Ádám vita során nyújtott teljesítménye pedig lenyűgöző volt számomra.

Milyen más kiemelendő versenyeredményei vannak?

A történelem OKTV 10. hely volt még számomra a legnagyobb büszkeség, amit Kovács Anna ért el ezelőtt 2 és fél évvel. Balázs Ádám ’Savaria’ versenyen szerzett országos 4. helyezése idén tavasszal szintén kiemelkedő eredmény volt, de 3 éve például az Ismerd meg Európát csapatversenyen osztálykirándulást nyertünk, illetve a szintén országos szervezésű ’Barátod az internet’ versenyen, amit az SZTE Bölcsészkara koordinált, diákom, Török Petra első helyezett lett.

Mindezek mellett osztályfőnök is. Mi az előnye és/vagy hátránya?

Inkább előnyét érzem, mivel a tanítás velejét osztályfőnökként tapasztalja meg az embert, viszont jóval több energiát is vesz ez el. 8 évfolyamos osztály osztályfőnökeként pihenésre való idő is kevesebb van, folyamatos a figyelem, de ennek ellenére nagyon szép is az egész folyamat, a vége felé közeledve érzem, hogy – reményeim szerint – túl vagyunk a „mélyponton”, egymásra vagyunk hangolódva, és a közös fejlődés útjára léptünk…a 11.A és énJ

Amióta itt tanít az iskolában, mi változott jó irányba?

Az eszközpark nagyon sokat javult. Az interaktív táblák, tabletek, fizikaszertár fejlődése, tanári könyvtár felújítása, új épületrész bővülése és a mosdók felújítása, az ablakcserék, illetve a legtöbb teremben lévő bútorzat cseréje feltétlenül említést érdemel.

Kedvenc történelmi vagy irodalmi személye, akár tanítási szempontból?

Széchenyi István, Görgei Artúr, az Árpád-házi királyok és Napóleon történelemből, irodalomból Madách Imre, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, József Attila, vagy a regényírók közül Bulgakov.

Melyik országot/területet szeretné meglátogatni? Melyiket történelmi/kulturális szempontból?

Az egyik bakancslistás országom jelenleg Izland. Ha történelmét és kultúráját tekintjük, akkor Andalúzia (Spanyolország déli része, Granada, Cordóba, Sevilla, Málaga) a mór és spanyol kultúra összefonódása miatt.

Milyen szabadidős programjai vannak?

Az Árendás felnőtt kezdő néptánccsoportjában táncolok már ötödik éve, és ezt nagyon fontosnak tartom a tánc, a népzene szeretete és a hagyományőrzés miatt. Nagyon jó a csapat, és a tanárainkat is szeretjük. Sok mindenre nincsen időm tanév közben, de szabadidőmben olvasok és újból elkezdtem rajzolni.

Köszönöm szépen az interjút!