BESZÁMOLÓ

 

XXX. SDG ORSZÁGOS BIBLIAISMERETI VERSENY DÖNTŐJE

  1. március 1-2.

 

Ebben a tanévben a Pécsi Református Kollégium adott helyet a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom által – immár harmincadik alkalommal – meghirdetett országos bibliaismereti verseny döntőjének, melyen idén is két csapat képviselhette iskolánkat, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot.

 

A versenyanyag a mostani megmérettetésben Mózes I. könyve volt. Ennek tartalmáról igencsak részletekbe menően kellett a diákoknak beszámolniuk. A pénteki napon az úgynevezett kalandversenyre, míg szombaton a tesztversenyre került sor. 22 református középiskolából összesen 102 résztvevő tanuló 34 csapatot alkotva adott számot lexikális tudásáról, továbbá logikai és problémamegoldó képességeiről. Míg a diákok versenyeztek, addig a felkészítők a Református Pedagógiai Intézet szakemberének vezetésével lelkész-vallástanár fórumon, szakmai eszmecserén bővítették ismereteiket.

 

Bár a Bibliavasárnap hétvégéjén a főszerep a Szentírás ismeretére épülő versenyzésé volt, de emellett énekes-zenés áhítatok, kulturális programok, csapatépítő alkalmak is fogadtak bennünket. Az első napon a világörökség részét képező Pécsi ókeresztény sírkamrák, valamint az ahhoz tartozó mauzóleum, továbbá a Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház megtekintése volt a menetrendünkben. Szombaton kisvonatozás, táncház, fizika és kémia kísérletek, illetve a Zsolnay Negyed muzeális, kulturális és vizuális élményei színesítették napunkat. Hazaúton megnéztük a hajdani cikádori monostortemplom romjait, továbbá a mellé épült monumentális, ám egyben kívül-belül szemet gyönyörködtető bátaszéki Nagyboldogasszony plébániatemplomot is.

 

Résztvevő csapataink és elért eredményeik:

„Deus Servabit” „Sion gyermekei”
Kalandverseny: országos 5. hely Kalandverseny: országos 19. hely
Tesztverseny: országos 13. hely Tesztverseny: országos 22. hely
Csapattagok: Mészáros Anna (9.C)

Pál Kata Panka (9.C)

Tóth Emese (9.C)

Csapattagok: Kovács Laura (10.B)

Varga Dóra (10.C)

Misku Péter (10.C)

Felkészítő: Kovács Márk Péter

okl. teológus, vallástanár

Felkészítő: Szabó Ákos

lelkipásztor, vallástanár

 

 

A versenyen való részvételhez köszönjük szépen iskolánk támogatását!

 

 

A beszámolót készítette, összeállította:

 

Hódmezővásárhely, 2024. március 2.

 

 

Kovács Márk Péter

okl. ref. teológus, vallástanár

SDG tiszteletbeli tag