A „Határtalanul-tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” sikeres pályázatnak köszönhetően, a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium 7. A osztályos diákjai és négy kísérőtanáruk, négy napos erdélyi tanulmányi kiránduláson vehetett részt, 2023.május 30-június 2-ig, állami támogatással.

Az indulás napján, az iskolakezdés megszokott idejében gyülekeztünk, a gimnázium előtti parkolóban. Mindenki pontosan érkezett, és senki sem hagyta otthon a személyi igazolványát! Miután kényelmesen elhelyezkedtünk a buszban, az idegenvezetőnk és a sofőrünk rövid bemutatkozása után, elindultunk Méhkerék irányába.

A határátlépés után az első állomásunk Nagyszalonta volt. A szoborparkban elidőzve, Arany János szobránál egyik diákunk elszavalta a költő Szülőhelyem című versét. Innen egy kellemes sétával jutottunk el az Arany János szülőháza helyén álló emlékházhoz.

Nagyszalontai látogatásunkat a Csonka toronyban berendezett Arany János Emlékmúzeum megtekintésével zártuk. A gyönyörűen felújított, különleges helyszínen, rendkívül mozgalmas és interaktív formában követhettük nyomon Arany János életútját, költészetét.  Az ötszintes torony minden szintje újabb és újabb érdekességet tartogatott. Személyes tárgyai, korabeli bútorai mindenkit visszarepítettek a múltba. A kilátóként is szolgáló legfelső szint, fajátékokkal, és virtuális felületekkel színesítette a múzeumlátogatást. Végül a bejárat mellett elhelyezett, Arany Jánost és a Csonka tornyot ábrázoló lenyomatról, saját kezűleg, satírozós technikával készített műalkotással a kezünkben léphettünk ki a torony kapuján.

Nagyszalontán, Arany János szülőháza helyén álló emlékháznál

 

Arany János: Szülőhelyem

A Csonka torony bejáratánál

Játékkal tanulás a Csonka toronyban

Következő állomásunk Nagyvárad volt. Először a nagyvárad-újvárosi Szent László-templomot látogattuk meg. A templomba belépve megtudtuk, hogy ebben az évben ünnepli a 300 éves „Helyt – Állást”. A templomot 1964-ben bontásra ítélték, de a váradi katolikusok összefogásával sikerült megmenteni.

               

Nagyvárad, Szent László templom

A közeli Szent László hídon átsétálva, az egykori Nagyváradi Napló szerkesztőségének az épületéhez jutottunk, ahol Ady Endre is dolgozott 1902 májusa és 1903 októbere között. Innen az EMKE épületéhez sétáltunk, ahol Ady Endre kedvelt kávéháza működött.

       

Az egykori EMKE és a Nagyváradi Napló szerkesztőségének épülete

Nagy Sándor honvéd tábornokra emlékeztünk szülőházánál, ahol emléktábla is tiszteleg az aradi vértanú előtt.

Egy kis pihenő, frissítő italok és fagylaltozás után, az Ady Endre Emlékmúzeumhoz sétáltunk. Útközben egy fotó kedvéért életre keltettük a Holnaposok szoborcsoportot.

 

A Holnap irodalmi társaság meghatározó „alakjaival”- Ady Endrével, Dutka Ákossal, Juhász Gyulával és Emőd Tamással- egy kávéházi asztal körül

Az emlékmúzeumban, az „Ím, megtaláltam magamat! Ady Endre és Nagyvárad” című állandó kiállítást tekinthettük meg, tárlatvezetéssel. Sok érdekes dolgot megtudtunk Ady nagyváradi kötődéséről, fényképek, kiállított tárgyak segítségével megelevenedtek a költő életének fontos színhelyei, és a kávéház is, ami egykor a múzeum épületében működött.

Nagyvárad, Ady Endre Emlékmúzeum

A nagyváradi programokat a püspöki székesegyház meglátogatásával zártuk. Néhány diák tolmácsolásában meghallgathattuk Arany János Szent László című balladáját is, háttérben az  impozáns egyházi műemlékkel.

A nagyváradi püspöki palotánál

 Este, a közösen elfogyasztott meleg vacsora után, a nagyváradi Lyra Hotelben foglaltuk el szállásunkat.

Kirándulásunk második napján először a festői szépségű Magyarremetére látogattunk. Buszunkból a csörgedező Mézgedi-patak partján szálltunk ki. A helyi református templom egykor lefedett, majd újra felfedezett és feltárt falfestményein, Szent László legendaábrázolásain csodálkozhattunk el, miközben meghallgattuk a templom történetét, és beszélgettünk a helyi egyházközösségről is. A varázslatos hangulatot árasztó, gondosan ápolt templomudvaron, az 1944-ben kivégzett ártatlan magyar áldozatokra emlékeztünk, a tiszteletükre állított kopjafánál.

Falfestmények a magyarremetei református templomban

A magyarremetei református templom kertjében

  Az 1944-ben kivégzett ártatlan magyar áldozatok tiszteletére állított kopjafa

Programunkat a várasfenesi Györffy István Népismereti Otthon kiállításának megtekintésével folytattuk. A kiállítást életre hívó édesanyja, nagy lelkesedéssel és szeretettel vezetett körbe, sokat mesélt, és bemutatta a várasfenesi, köröstárkányi és környékbeli népviseleteket, használati tárgyakat, a néprajzkutató fényképeit.

             

A Györffy István Népismereti Otthon kiállítása Várasfenesen

Útban Kiskoh felé, megálltunk Köröstárkányban, ahol az 1919. áprilisi román vérontás áldozatairól emlékeztünk meg, a tiszteletükre emelt emlékműnél.

A köröstárkányi emlékműnél

Délután következett az első természeti látványosság, a Medve-barlang látogatása, Kiskoh közelében. Enyhén meredek, de jól kiépített hegyi úton sétáltunk fel a barlanghoz. A csodaszép cseppkőképződmények, és a tágas barlang mindenkit elbűvölt. Élőben látni a hegyomlás miatt egykor a barlangban rekedt medvék teljes épségben maradt csontvázait pedig, kísérteties élmény volt.

              

A Medve barlangban

A nap végén elfoglaltuk utolsó szálláshelyünket a magyarlónai családoknál, ahol házias, meleg vacsorával vártak bennünket. Este csocsózással, ping-pongozással, és oldott hangulatú beszélgetésekkel töltöttünk együtt még egy kis időt.

Harmadik napunkat, kolozsvári városnéző túrával kezdtük. Elsőként Európa egyik legrégebbi temetőjében, a Házsongárdi temetőben tettünk csendes sétát, sok évszázad síremlékek között, és megemlékezést tartottunk Dsida Jenő sírjánál. Megismertük a temető történetét, példát kaptunk a sokszínű lakosság egykori békés együttéléséből.

 

Dsida Jenő sírjánál a Házsongárdi temetőben

A temetőből a kolozsvári Szent Mihály székesegyházhoz látogattunk.

Útközben megálltunk a Kolozsvári Magyar Diákszövetség székházánál. A diákszövetség tagjaival találkozót terveztünk, ez sajnos nem valósult meg.

A Bolyai János utca sarkán elhelyezett emléktábla alatt, a nagy matematikusra emlékeztünk.

 

Kolozsvár, Bolyai a nagy matematikus és gondolkodó

A Szent Mihály székesegyházhoz érve, megismertük a Mátyás szobor és a székesegyház történetét. Sokáig csodáltuk a templom belső terét, és kipróbáltuk a kétorsós csigalépcsőt, az úgynevezett királylépcsőt is. Ezen ketten is közlekedhettek úgy, hogy nem találkoztak egymással.

                                  

A kolozsvári szent Mihály székesegyháznál

Kolozsvári városnéző túránk során felkerestük még Mátyás király szülőházát, a Rhédey-palotát, és a Bánffy-palotát. Elsétáltunk az egykori New York, ma Continental Szálló mellet, melynek terasza Ady Endre legkedveltebb kolozsvári kávézója volt.

 

Mátyás király szülőházánál Kolozsváron

Bánffyhunyadon megtekintettük Kalotaszeg egyik legrégebbi és legnagyobb középkori templomát, a híres református templomot.

Bánffyhunyadi református templom

Ellátogattunk Kudor István Bánffyhunyadon élő fafaragó műhelyébe . A mester rövid bemutatót tartott, ahol végig követhettük a motívumok kifaragásának lépéseit. A műhely melletti szobában megcsodáltuk a kalotaszegi fafaragásokat, faragott használati és dísztárgyakat, kalotaszegi bútorokat. Felesége Mária, aki népi hímző, nagy szeretettel fogadott bennünket, és sok érdekességet mesélt, a saját kezűleg készített népviseletekről is.

Kudor István fafaragó mester

Kalotaszentkirályon, a Kalota-patakpartján, megpihentünk Ady Endre hársfája alatt, miközben az Ady Endre emlékmű mellett, négy diák elszavalta a Kalota partján című verset. A fa alatt ihlette versírásra a költőt, a templomból hazafelé tartó, népviseletbe öltözött emberek látványa.

Kalotaszentkirály, Ady Endre emlékmű

A nap utolsó programjaként, Ady Endre és Csinszka legendás szerelmének színhelyére, Csucsára utaztunk. A csucsai hegy Sebes-Körösre néző oldalán, a Boncza- kastély kertjében található fehér házban élt Ady Endre és Boncza Berta. Az egykori lakás helyén működő Ady-emlékszobáját tekintettük meg, majd körbesétáltuk a birtokot.

A Boncza-kastély Csucsán

Az egykori lakás helyén működő Ady-emlékszoba bejáratánál

Negyedik, egyben utolsó napunkat egy kellemes erdei sétával kezdtük. 10-12 méteres, különleges formájú homokkőalakzatok mentén túráztunk a Sárkányok kertjében, Zsibó környékén. A természet erőinek évmilliós romboló munkáját tanúsítják a toronykövek, gombakövek és gúlák. Jól kiépített lépcsőrendszeren keresztül jutottunk fel a panoráma kilátóhoz, ahol lenyűgöző látvány tárult elénk.          

 

Sárkányok kertje, panoráma kilátó

Szilágylompérton megcsodálhattuk a református templomot, amely egész Kárpát-medence egyik legszebb templomi kazettás, festett mennyezetét őrzi. A lelkészlak udvarán Ady Endre mellszobra látható. Megtudtuk, hogy Ady Endre is sokszor megfordult Lompérton gyermekkorában, mivel nagyszülei itt éltek.

Érmindszenten egy kis nádfedeles, háromosztatú parasztházhoz érkeztünk. Talán ez volt kirándulásunk legkülönlegesebb helyszíne, Ady Endre szülőháza. Furcsa, felemelő érzés ragadta el az embert, megannyi, eredeti állapotban megőrzött, valaha a család tulajdonában lévő tárgyak, berendezések között. Láthattunk eredeti kiadású verses köteteket, korabeli dokumentumokat, beleolvashattunk Ady magán és hivatalos levelezésébe.

Érmindszent, Ady Endre szülőháza

Hazaindulásunk előtti utolsó megállónk, Nagykárolyban volt. A Loire-völgyi kastélyok mintájára épült, felújított Károlyi kastélyhoz sétáltunk. Először egy történelmi áttekintést, és egy érdekes előadást hallgattunk meg a kastély történetéről, majd vezetőnkkel körbejártuk a termeket, megismertük a kiállítás minden apró, részletét. A kastély angolparkjában még hosszasan elidőztünk volna, de sajnos indulnunk kellett, mert hosszú út állt előttünk hazáig.

Nagykároly, a Károlyi kastély fogadóterme

A kirándulásról mindannyian életre szóló élményekkel tértünk haza.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázat céljait sikerült megvalósítanunk. Négy, felejthetetlen napot tölthettünk el együtt, külhoni, magyar lakta területen. Megismerkedtünk, és barátságot kötöttünk erdélyi magyarokkal, akik életre szóló példát mutattak a magyarság értékeinek tiszteletéből, a hagyományok ápolásából. Jó volt közöttük magyarnak lenni, mindvégig éreztük szeretetüket, sokat tanultunk a beszélgetések, tárlatvezetések alkalmával. Megcsodálhattunk természeti képződményeket, számtalan történelmi, irodalmi emlékhelyet felkerestünk, megemlékeztünk nagyjainkról és hősi halottakról. Személyes élményeket szereztünk irodalomtörténeti helyszínekről, Ady Endre és Arany János életútjáról.

Idézetek a diákok élménybeszámolóiból:

„Nekem nagyon tetszett az erdélyi kirándulás, amit a határtalanul program biztosított számunkra! Nagyon érdekes volt megnézni, hol írtak, hol éltek az erdélyi magyar költők. Nagyon tetszett az egész tanulmányi kirándulás. Köszönjük szépen ezt a lehetőséget a határtalanul programnak.”

„Nekem az egész kirándulás tetszett, azért is, mert életemben először voltam ilyen szép helyeken, és azért is, mert az osztállyal tölthettem ezt az időt. Ezekben a napokban sokat tanulhattam és sokat láthattam Erdélyből. Mindenki nagyon kedves volt, és ha segítség kellett akkor bárkitől is kértünk, segített. Nekem a kedvenc élményem a Sárkányok kertje volt. A neve is érdekes a története alapján, a kilátás is csodálatos volt.”

Hódmezővásárhely, 2023. június 28.

 

Csukáné Varga Eszter

osztályfőnök

 

„ Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával”