„Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz.” (1Kor 12,5)

Hittantábor a Balaton partján

 

„Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz.” (1Kor 12,5)

 

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség a Bethlen Gábor Református Gimnázium 7-8. osztályos református diákjai számára egy 6 napos nyári táborozást kezdeményezett, melynek Szabó Ákos, Csányi Helga Marinetta és Kovács Márk Péter vallástanárok voltak a szervezői, lebonyolítói, továbbá a táborozók kísérőtanárai.

 

A 21 fős diákcsapat 2022. június 25-étől 30-áig Balatonfenyvesen, rendkívül ideális helyen, közvetlenül a Balaton partján, a minden igényt kielégítő és festői látképpel megáldott fenyvesi nagystrand, valamint a hajókikötő szegletében található Baranya Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány üdülőjében töltötte hittantáboros mindennapjait. A közel egy hét alatt tanulóink színes, változatos programokon vehettek részt, az alábbiak szerint:

· lelki alkalmak, csapat- és közösségépítő programok/játékok

· vízparti pihenés, strandolás, élményprogramok (homokfoci, röplabda, csúszdázás, vízi kosarazás, vízibiciklizés, éjszakai fürdőzés)

· hajókirándulás az északi partra; kisvasutazás a Berekben

· Tihanyi Bencés Apátság, keszthelyi Festetics-kastély, fonyódi Sipos-hegyi kilátó, balatonszárszói József Attila Emlékház meglátogatása – idegenvezetéssel és interaktív ismeretátadással

· közös bográcsozás, szalonnasütés, tábortűz

 

A kirándulás költségeit a szülői befizetéseken túl egyházközségünk, iskolánk és egyházmegyénk is támogatta. A teljes ellátást (utazások, napi háromszori étkezés, szállás, programok, belépők, stb.) biztosító balatoni hittanos kirándulás minden napját reggel napkezdő, este pedig záró énekes-zenés áhítat foglalta keretbe.

 

A tábor fő témája a konfirmáció lelki hátterének megértése, átélése volt, amit hitmélyítő és bizonyságtévő elemek gazdagítottak. A lelki élmények biztosítása mellett fontos célként tűztük ki a közösség építését, az evangelizációt, a hitmélyítést illetve a gyülekezettel való szorosabb kapcsolat kialakítását is. Kiemelt célunk volt továbbá – kifejezetten a konfirmációban érintett korosztály számára – egy olyan tábor szervezése, mely a megszokott, iskolai lexikális tudásátadás mellett nem szokványos közegben és módon segítheti a valódi

hitbeli elköteleződést, a vallásosság kialakulását, melyek által még közelebb juttathatjuk tanulóinkat Istenhez. Reménységünk, hogy a már konfirmált és a leendő konfirmandus diákok így közvetlenebb, mélyebb kapcsolatot tudnak kialakítani Jézus Krisztussal, az egyházzal és a gyülekezettel.

 

Tapasztalataink szerint a hat nap alatt tanulóink sok élménnyel gazdagodtak, velünk együtt nagyon jól érezték magukat, melyeket a személyes tanulói és szülői visszajelzések is alátámasztottak.

 

 

Hódmezővásárhely, 2022. szeptember 1.

 

 

 

Kovács Márk Péter

okl. ref. teológus, vallástanár