Németh László 60 évvel ezelőtt adományozta a Kossuth-díjával járó 50 000 forintos pénzjutalmat a Bethlen gimnázium könyvtárának.

Levelében ezt írta egykori tanártársának, Sipka Sándornénak 1957. március 16-án. „Így hát azt gondoltam, hogy Kossuth-díjam egész összegét annak a városnak juttatom vissza, amely üldöztetésem idején szeretett, teljes oltalmat nyújtott, s amelyben az egyik jutalmazott művet nemcsak írtam, de merítettem is, s voltaképp a másiknak az anyagához, eszméihez is ott jutottam.” Konferenciával, ünnepi műsorral, az országos tanulmányíró pályázat eredményhirdetésével és a Németh László-plakett átadásával emlékeztünk az íróra. Az olvasóteremben összegyűlt öregdiákokat, volt és jelenlegi tanárainkat, és a tanulóifjúságot Hódiné Földesi Sára igazgató köszöntötte. A Kossuth-díj „taktikai megfontolásból” című konferencia levezető elnöke Dr. Miklós Péter, az Emlékpont vezetője volt. Dr. Füzi László a Németh László Társaság elnöke, a kecskeméti Forrás című irodalmi lap főszerkesztője előadásában a Kossuth-díj odaítélésének körülményeit, a szerző 1956-os szerepét elemezte. A folytatásban Dr. Monostori Imre irodalomtörténész az írónak a korai Kádár-korszakban keletkezett műveit értelmezte. Simon Ferenc a gimnázium tanára, korábban könyvtárosa prezentációjában az adományozás körülményeit mutatta be.
A díjátadó ünnepség levezetője Soós Csilla, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója volt. A bethlenes diákok műsorral emlékeztek az író vásárhelyi korszakára, amely előzménye volt a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom nagylelkű adományozásának. Ezt követte a Németh László Társaság országos tanulmányi versenyének eredményhirdetése. Az első díjat a veszprémi gimnazista, Mann Lotti veheti majd át, az eseményen a második díjat megosztva Kőrösi Kira Eszter, a Németh László Gimnázium tanulója (felkészítője Dr. Borbáth Árpádné) és a bethlenes Szabó Anna (felkészítője Juhász-Szabó Katalin) vette át, míg a harmadik díjban a szintén bethlenes Nagy Benjámin (felkészítője Simon Ferenc) részesült, a különdíjat pedig Tarján Ádám érdemelte ki, felkészítője Dr. Borbáth Árpádné. A Németh László-plakettet Árva László, az író nevét viselő társaság titkára, a Németh László Gimnázium igazgatója vette át Dr. Kószó Péter alpolgármestertől. Laudációjában Simon Ferenc kiemelte: az igazgatónak fontos szerepe volt abban, hogy az egykori Hódtói Gimnázium Németh László nevét vehesse fel, így az iskola ethoszát az író kimeríthetetlen életműve és értékrendje vezérelje.

A helyi sajtó híradása az ünnepségről, az alábbi linkeken elérhető:
http://promenad.hu/cikk/nem-kemcsovet-vettek-az-otvenezer-forintbol-175922
http://www.vasarhely24.com/cikk/vasarhely/15694/ketezer_kotet_orzi_nemeth_laszlo_kossuth-dijat