A Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium dr. Grezsa Ferenc Magyar Örökség díjas emlékére, irodalomtörténészi és pedagógiai hagyatékának kutatására, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának Magyar Irodalmi Tanszékével való kapcsolat mélyítésére és a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium humán oktató és nevelő munkájának, illetve humán tehetséggondozásának elősegítése, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium Nagykönyvtárának kutatása céljából diákjai számára díjat alapított.

A megadott határidőre két pályamunka érkezett, melyeket a gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai Szilágyi Zsófia és Cserjés Katalin véleményeztek. A pályázók mentortanárai Juhász Szabó Katalin és Szabó Ildikó tanárnők.
A díjat Gál Petra Júlia 10.C osztályos diák nyerte el, továbbá a pályázaton való részvételért magyar munkaközösség elismerését László Lajos Zsolt 11.A osztályos tanuló kapta meg a tegnapi évzáró ünnepségen.

Az oklevelek szövege:

Gál Petra Júlia (10. C) osztályos tanulónak, aki a Magyar Örökség-díjas Grezsa Ferenc irodalomtörténész és pedagógus emlékére és hagyatékának kutatására meghirdetett pályázaton Németh László, a regényíró. A görög mitológia emberi magatartásmintái a Gyász című regényben című tanulmányával a 250 000 forintos pályadíjat kiérdemelte.
Részlet Professzor Dr. Szilágyi Zsófia tanszékvezető egyetemi tanár bírálatából: „Egészen lenyűgöző, hogy ezt a dolgozatot egy mindössze tizedikes tanulónak köszönhetjük. Gratulálok Petrának, és bár, önző módon, nagyon örülnék, ha továbbra is foglalkozna irodalommal, egyszer majd hivatásszerűen is, biztos vagyok benne, hogy ennek a kutatómunkának és a dolgozat megírásának a tanulságait akkor is hasznosítani fogja, ha más pályát választ magának. Olvasóként pedig mindig maradjon meg az irodalom számára.” 

Hódmezővásárhely, 2022. június 19., Hódiné Földesi Sára, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, igazgató,  

Oklevél száma: 3. 

Felkészítő tanára Juhász Szabó Katalin. 

 

A magyar munkaközösség díja 

László Lajos Zsolt (11. A) osztályos tanulónak, aki a Magyar Örökség-díjas Grezsa Ferenc irodalomtörténész és pedagógus emlékére és hagyatékának kutatására meghirdetett pályázaton Csomorkány őrültsége és mozarti dallama (Németh László Égető Eszter) című tanulmányával a magyar munkaközösség díját kiérdemelte.
Részlet Professzor Dr. Szilágyi Zsófia tanszékvezető egyetemi tanár bírálatából: „Nagyon szimpatikus, hogy a dolgozat szerzője magát Hódmezővásárhelyt is elkezdte a regényen keresztül ,,újraolvasni”, más szemmel nézni, ezzel téve az elemzést még személyesebbé. Pontosan megmutatta dolgozata azt is, hogy hiába igyekeznek valahol ápolni egy író emlékét, hiába lesz valaki intézmények névadója, készülnek róla szobrok, ez nem sokat ér, ha a hozzá való viszony nem személyes: a dolgozatban a helyi kultusznak ezt a személyessé válását is végig lehetett követni.” 

Hódmezővásárhely, 2022. június 19., Hódiné Földesi Sára, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, igazgató 

Felkészítő tanára Szabó Ildikó.


Szeretettel gratulálunk!