A Történelemoktatók Szakmai Egyesülete a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közreműködésével 2018. őszén szervezete meg a „Sorsfordítás” tanulmányi versenyt.

Témája a hagyományos paraszti társadalom 1945 utáni szétverésére, mely a kollektivizálás által előidézett társadalmi traumára kívánta ráirányítani a középiskolai diákok figyelmét. A verseny három fordulóból állt. Internetes forduló, projektfeladat, majd tudáspróba. Iskolánk tanulói, mint különdíjasok vehettek részt 2019. szeptember 9-én egy ajándék kiránduláson 16 fővel, két kísérővel. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága részéről Arató György tudományos titkár volt a témában jártas, és szakmailag is elhivatott kísérőnk.

Diákjainkkal nagyon szép napot tölthettünk Budapesten. Először az Országházat látogattuk meg, megcsodálva a Szent Koronát, nemzetünk jelképét, és a főrendiházi üléstermet, végül az Országház épületén belül egy ebédre is vendégei voltunk a szervezőknek. Különleges programpontként megtekintettük a Kisfogház Emlékhelyet, mely már a kommunista diktatúra idején hírhedtté vált, de az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően vált a Kádári megtorlás központi színhelyévé. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték e falak közt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost a Széna tér, Angyal Istvánt a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót a Corvin köz legendás parancsnokát. 1956 novemberétől 1963-ig mintegy 26000 embert ítéltek hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre vagy halálra. A halálos ítéleteket legtöbbször a Kisfogház udvari részében hajtották végre.
A Kisfogházban raboskodott és kivégzett forradalmárok emlékét az épület földszinti részén és udvarán kialakított Emlékhely őrzi, melynek „életrehívójáról”, a megtorlás éveiben szintén itt raboskodó Fónay Jenőről is megemlékeztünk. Végül az Új Köztemető felé vettük az irányt. A Nemzeti Örökség Intézetének közreműködésével megtekintettük a Nemzeti Gyászparkot, amely látogatóközpontból és a 298-as, 300-as és 301-es parcellából áll.
Készítette: Juhász-Nagy Csilla kísérő