Ma reggel kaptuk a szomorú hírt, hogy Fülöp Erzsébet iskolánk egykori rajztanára, Tornyai-plakettes festőművész elhunyt.

 

Fülöp Erzsébet 1937-ben született Orosházán, majd a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, 1963-ban a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott festő főtanszakon.

Egy 2010-ben készített interjúban így vallott Vásárhelyi kötődéséről és a gimnáziumról:
„… az volt a célom, hogy Hódmezővásárhelyre költözzek, és az ottani híres művészeti életbe kapcsolódjak bele. Szerencsém volt, mert szülővárosomból, Orosházáról segítségemre szolgált a felkínált gimnáziumi tanári állás, amit el is fogadtam 1963. szeptember 1-től. Félállásban ott 14 évig, és 1979-től a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor – a mai református – Gimnáziumban nyugdíjazásomig, majd óraadóként tanítottam. Így kivehettem részem a tehetséggondozásból. Volt diákjaim közül többen is a képzőművészet világához kötődnek valamilyen módon: rendszeres tárlatlátogatók, szaktanárok, műgyűjtők, műítészek, építészek.” (http://www.eredetimiep.hu/fuggetlenseg/2010/november/05/19.htm)

A Bethlen katedráján eltöltött 29 év alatt diákjainak mintát adott a művészet iránti tiszteletből, alázatból. Rajz-és művészettörténet óráin megkövetelte az igényes munkavégzést, amelyben Ő maga is példaként állt tanítványai előtt. Sokszor csodáltuk munkabírását, valamint a művészet és a kulturális témák iránti jártasságát, olvasottságát, műveltségét.

Emlékét szeretettel őrizzük!

Temetéséről a család később intézkedik.