2015. október 5-én reggel az iskolai áhítat rendhagyóan fejeződött be: megemlékezést tartottunk az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tábornokokról, majd a tanári kar és a diákság búcsút vett a kerékpáros emléktúrára induló, az október 6-i aradi ünnepségekre koszorút vivő csapattól.

 

Az idei aradi kerékpáros emléktúrán – ahogyan az már hagyománnyá válik – végzősök vettek részt: a 12.A osztályból Dezső Sándor, Kővágó Krisztián, Nagy Dániel, Sütő Dávid,Thuswohl Áron,Török Ince, a 12.B osztályból Bodor Máté és Vörös Kornél, a 12.C osztályból Bán Blanka, Huszka Csilla és Szél Cintia. Kísérőik tanáraik, Szabó Ildikó és dr. Szökő János, valamint   Demeter János lelkész volt.

Október 5-én felhős, szitáló esős időben kerékpároztak Mezőhegyesig, ahol megnézték a Ménesbirtokot, aztán ebéd után továbbindultak Battonya érintésével a romániai Pécskára. Ez az első napi szakasz, 90 kilométer,   mindenkit elfárasztott. Másnap ködös, barátságtalan időben folytatták az utat. Az aradi Minorita templomban 1849 október 6-án tartottak először gyászmisét a tábornokok emlékére, az idei a sorban a 167-ik alkalom volt. A bethlenesek itt   az aradiak és a más helyekről érkezett ünneplők közösségében emlékeztek a tizenhárom tábornok áldozatára. Volt idő megnézni Arad nevezetességeit, majd a kecskeméti Református Gimnázium diákjaival részt vettek a koszorúzási ünnepségen a Vesztőhelyen. Innen hazaindultak, kerékpárral a battonyai határállomásig, ahonnan a leszálló sötétség miatt már autóval utaztak haza.

A kerékpártúra létrejöttéheztámogatást kaptunk a Rákóczi Szövetségtől, a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítványtól és   az iskolai jótékonysági süteményvásár, valamint a szeptemberi bethlenes vasárnap bevételét isköltségeinkre fordíthattuk. Segítséget kaptunk még a Drótszamár kerékpár-kereskedéstől és Garbo Plusz Kft-től.