A gimnázium a 300. tanév méltó megünneplésére komoly szakmai programokkal készül, ezzel is jelezve, hogy a pedagógusi pálya során mennyire fontosnak tartjuk a szakmai fejlődést, az új ismeretek szerzését. Mivel a Szathmáry kollégium ebben a tanévben ünnepli 25 éves fennállását, így szerettük volna a figyelem középpontjába állítani helyi és országos szinten is. E két célkitűzésünket megvalósítandó felvettük a kapcsolatot a Református Pedagógiai Intézettel, és felvállaltuk a református internátusvezetők és nevelők idei őszi szakmai konferenciájának megszervezését.

A rendezvényt hosszas előkészületek és tárgyalások előzték meg, hiszen ez a konferencia a pedagógiai intézettel közös szervezésű program. A ránk háruló feladatokat igyekeztünk megoldani annak ellenére, hogy a református kollégiumok közül talán az egyik legkisebb intézmény vagyunk.

A kétnapos rendezvényre november 11-én előzetes regisztráció után az ország különböző pontjairól vártuk a vendégeket, így többek között Debrecenből, Kisvárdásról, Pécsről is. Nagyon színvonalas előadásokat hallgattunk meg a két helyszínen magtartott rendezvényen, Dr. Szontagh Pál intézetigazgató, Dr. Grezsa Ferenc professzor a pedagógushivatás különböző aspektusaira világítottak rá. Két debreceni előadó, Győri József nyugalmazott igazgató és Baloghné Maklári Mónika pedig a változásokról beszélt. Az első előadás a hagyományőrzés 21. századi kihívásairól, a másik pedig a nevelőtanári szerepek változásairól értekezett.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy bennünket is jobban megismerjenek, így igyekeztünk bemutatni a gimnázium és a kollégium múltját, jelenét, környezetét.

A szakmai elmélyülés mellett lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre, a meglévő kapcsolatok szorosabbra fűzésére vagy újabb kapcsolatok építésére. Ezekből a beszélgetésekből is tudtunk töltekezni, kaptunk szakmai iránymutatást.

A konferencia zárónapján vendégeink – akiknek többsége még nem járt városunkban, iskolánkban – hálásan köszönték meg a vásárhelyi vendégszeretet, és kifejezték csodálkozásukat, hogy milyen patinás épületben, milyen nagy múltú falak között létezik a Dél-Alföldön egy református iskola.