Űrtábor
Tavaly nyáron lehetősségem volt részt venni egy nemzetközi űrtáborban, Törökországban.
A tábor augusztus 28. és szeptember 2-a között tartott, velem együtt tíz magyar diák vett rajta részt. A kiutazást a Külügyminisztérium szervezte és támogatta.
Két évvel ezelőtt a Berecz János tanár úr által felkészített Herczeg Viktória, Ollé Sarolta, Kovács-Kiss Ádám csapata megnyerte a X. Országos Kulin György Diákvetélkedőt. Ennek kapcsán érte iskolánkat az a megtiszteltetés, hogy 7. és 8. osztályos diákjai – természettudományos eredményeik alapján – pályázhattak az űrtáborba.
Augusztus 28-án, hétfőn indultunk útnak két, a Külügyminisztérium által kirendelt kísérővel. Repülővel mentünk Isztambulba, onnan busszal Bursába, ahol a tábor volt. A magyar csapaton kívül kirgizek, kazahok, üzbégek, azeriek és törökök vettek rajta részt. Bursa nem véletlenül volt a tábor helyszíne, ugyanis itt található a tíz török űrközpont egyike. Itt lehetőségünk volt modelleket megtekinteni, szimulátorokban részt venni, előadásokat hallgatni. A tábort asztronauták, fizikusok, biológusok, pilóták tartották.
A téma nyilvánvalóan az űrkutatás volt, ezen belül több témát érintettünk. Az első napon például a repülésről volt szó, aztán a világűrről és az űrhajózás fizikai hátteréről, végül magáról az űrutazásról.
Bemutatták a repülés történtét és szó esett annak fizikai háttréről is. Mutattak egy valódi, kiállított repülőt és a tábor folyamán többször készítettünk papírból repülő szerkezeteket. Biológiával is foglalkoztunk, megfigyeltünk medveállatkákat és az űrben is növő, életben maradó növényt ültettünk, amit haza is vihettünk. A világűrről szóló kiselőadások nagyrészt interaktív kiállító termekben történtek, ahol ki is próbálhattuk az eszközöket. Többfajta szimulátor is volt. Volt helikopter szimulátor, holdséta, űrhajóspróba és űrhajó szimulátor is.
A hét közepén volt egy úgynevezett „kulturális est” is, ahol minden ország diáksága bemutatta a saját országát. Az indulás előtti nap turistáskodtunk. Több ország delegációja már aznap elindult, mi másnap reggel indultunk. Estére értünk vissza Budapestre.
A Világűrön kívül az ottani élmények, kapcsolatok, ismerkedések és kialakult barátságok tették sokak számára felejthetetlenné azt a hetet.