Esemény naptár

h k s c p s v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Mai névnap

2018, október 20 - 12:55, Vendel

Bejelentkezés

Bemutatkozik a 70-éves Szathmáry Kollégium

 

Idén ünnepeljük kollégiumunk fennállásának 70. évfordulóját, ez az intézmény a város egyik legjobb középiskolájához, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumhoz tartozik.  1938-ban hozta létre Dr. Szathmáry Lajos abból a célból, hogy a szegény, de tehetséges tanyai diákok tanulhassanak. Az államosítás után 1994-ig leánynevelői intézetként működött, majd visszakerült a Református Egyház tulajdonába, tizenhat éve újra eredeti funkcióját próbálja betölteni ez az intézmény.

A kollégium több épületből áll: található benne egy gondnoki lakás, illetve a főépület mellett még két apartman és egy mosószoba, illetve egy konyha. A főépület alsó szintjén laknak a fiúk, itt három szoba áll a rendelkezésünkre. A felújított második szinten vannak a lányok szobái. Ezen a részen öt szoba található, külön vécé és zuhanyzóhelységgel. A tetőtérben  öt vendégszoba található, összesen 17 darab ággyal, különálló mosdóhelységekkel.

Jelenleg 25 diákunk van, így valóban családias hangulatú kollégium vagyunk. A város több középiskolájából is vannak diákjaink, nemcsak a Bethlenből.

2010-ben a Gimnázium és a Kollégium vezetője Dr. Kádár Péter Igazgató Úr lett, aki szívügyének tarja a Kollégium patronálását. A diákok tanulmányainak eredményesebbé tételére a kollégiumban mindennap egy-egy érettségi tantárgyból korrepetálások, illetve tehetséggondozások folynak.

A tanulókkal a Bethlen Gimnáziumban tanító tanárok foglalkoznak: angolból, matematikából, történelemből, magyar nyelv és irodalomból; minden héten valamilyen sporttevékenységet is végeznek, szervezett keretek között.  Fontosnak tartjuk az egyedi tehetséggondozást is, ezért a diákokkal különböző pályázatokon veszünk részt. Ebben a tanévben elindultunk az Országos Diákfilm Fesztiválon, beneveztünk egy Sportfotó pályázatra, valamint egy grafikai pályázatot is elkészítettünk – a pályázatok elbírálása még folyamatban van. A kicsiny tanulói létszám lehetővé teszi, hogy tanulóinkat alaposabban megismerhessük és segítsük tehetségük kibontakoztatását, őrizve ezzel is Dr. Szathmáry Lajos emlékét.

A kollégium tárgyi berendezéseit is igyekszünk fejleszteni, jelenleg egy klubszoba kialakításán dolgozunk, ahol a diákok hasznosan tölthetik az időt, ennek megteremtésére is folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket.

Igyekszünk a diákoknak a kultúra különböző területeit bemutatni, ezért minden hónapban a tanulók igénye szerinti rendezvényen veszünk részt, ebben a tanévben a Szegedi Kulturális Fesztivál több programjára is ellátogattunk. Olyan bemutatókra, kiállításokra, előadásokra visszük el őket, amelyekre a hétköznapokban nem lenne lehetőségük eljutni.

A kollégiumban jelenleg négy pedagógus látja el a nevelői feladatokat, igyekeztünk olyan kollégákat keresni, akik tudásukkal a diákságok tudják szolgálni. A nevelőtanárok között található Ceglédi Anna, fejlesztőpedagógus  (gondolva a tanulási zavarokkal küszködő diákokra), magyar-történelem szakos tanár, ( Csonka Adrienn), illetve a Bethlen Gábor Gimnázium hagyományosan erős természettudományi képzéséhez kapcsolódva egy kémikus egyetemi tanár, Dr. Szökő János.

A kollégiumi élet szervesen kapcsolódik a Bethlen Gábor Református Gimnáziumhoz, a keresztyén értékek a kollégium mindennapjaiban is megjelennek: hetente kétszer a kollégium egyik nevelőtanára, Demeter János lelkész Úr tart áhítatot. Rengeteget dolgozunk azon, hogy a tradicionális értékeket megőrizve, diákjainak felkészítsük a 21. század kihívásaira.

Hiszünk abban, hogy a „gyerekeink”, egy olyan erkölcsi és szellemi tudással távoznak tőlünk, ami hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen helytálljanak az életben. Összeköt minket a közös hit , a Református Egyházhoz tartozás öröme.

 

Pályázatok

 Bethlen Gábor Református Gimnázium

Akkreditált Kiváló Tehetségpont
azonosító száma:

TP 150 003 834